torstai 26. syyskuuta 2013

#102 Ilman satulaa Saporolla

Olin ilmoittautunut tiistain junnu B tunnille siinä toivossa, että he lähtevät maastoon. Silloin oli kuitenkin tosi kylmää ja pimeää, joten jäimmekin kouluilemaan maneesiin. Onneksi edes yksi toiveeni täyttyi ja sain ratsukseni Saporon. Päätin mennä ilman satulaa, vaikka koulukilpailuiden kannalta olisi ollut parempi mennä satulalla oikein jalustimien kanssa.

Emme verkanneet lähes ollenkaan itsenäisesti, vaan opetus alkoi heti. Ratsastimme maneesin keskelle ison ympyrän, jolla väistätimme takapäätä ulos. Kulmiin tehtiin voltit, joita pienennettiin tolppien ympärille. Pitkillä sivuilla minä ainakin ratsastin hieman eteenpäin.
Vaihdoimme suuntaa useampaankin kertaan ja välillä ratsastimme myös laukassa. Keskiympyrällä täytyi laukata reilusti eteenpäin, joka onnistui aina pieni pyrähdys kerrallaan. Laukassa en osannut istua ilman satulaa ja valuin koko ajan turhan eteen. Ravissa sujui kyllä sitäkin paremmin. Saporo oli tosi hyvän tuntuinen edestä, mutta olisi voinut polkea takaa paremmin. Melko hyvillä mielin voin siis lähteä lauantain koulukisoihin. Voi kun saisin mennä vielä Sarnallakin kerran ennen kisoja!
c. Taru & Fanni

♥:llä Annika

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

#101 Paljon onnea vaan...

Lauantaina tapahtui se, mitä oli odotettu kauan. Oulunsalon Ratsastuskoululla pidettiin ratsastuksen opettajallemme syntymäpäiväjuhlat, jota varten meidän oli täytynyt suunnitella esitys. Sen toteuttaminen vaati paljon harjoittelua ja erilaisia ideoita epäonnistumisia unohtamatta. Ei se mitään, koska minulla ainakin oli hauskaa!

Esityksemme aiheena oli siis tanssi, johon liitettiin ratsastus mukaan. Haastavinta oli se, että kukaan esityksen tanssijoista ei osannut oikeasti edes tanssia. Helppoja liikkeitä toisensa perään musiikin rytmissä riitti onneksi vallan mainiosti - tanssi ei näyttänyt edes pahalta. Ratsukoiden liikkeisiin en ehtinyt kiinnittää huomiota, mutta kuuleman mukaan hyvältä sekin näytti.
Syntymäpäiväjuhlat aloitettiin syömällä erittäin hyvää lohikeittoa. Tämän jälkeen oli vuorossa meidän esitys, joka meni ihan suunnitelman mukaan. Lisäksi ohjelmassa oli kahden ratsukon estehyppelöitä, Rölli-peikon jumppaa ja kakkukahvit lahjan antamista unohtamatta. Kaiken kaikkiaan päivä oli todella mukava, mistä kiitokset kuuluu kaikille esiintyjille, juhlia järjestäneille ja itse syntymäpäiväsankarille.
c. Linda

Lindan tekemä kooste harjoittelusta ja esityksestä.
♥:llä Annika

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

#100 Videopostaus


Sadannen postauksen kunniaksi tallipäiväni videolla -postaus. Mitä tykkäsitte? Haluatteko näitä enemmän?

Kerron vielä lyhyesti viime sunnuntaista, kun ratsastin Pertan. Hain sen tarhasta, varustin ja hyppäsin selkään. Linda oli mukana opettamassa, kuvaamassa ja auttelemassa. Hän kehitteli minulle eräänlaisen kiemurtelutehtävän, jonka aikana ylitettiin muutama puomi. Pertta ei ollut läheskään yhtä hyvä kuin viimeksi, mutta kulki hetkittäin pyöreänä.
Tässä Pertan laukka näyttää jopa hyvältä!

♥:llä Annika

torstai 12. syyskuuta 2013

#99 Mahtava fiilis!

Olin sekä tiistaina että keskiviikkona tunnilla ja molempina päivinä ratsun virkaa toimitti suosikkini Saporo. Olen vihdoin alkanut tajuamaan, kuinka tuota kyseistä hevosta kuuluu ratsastaa. Alkuaikoina meinasin lopettaa Saporolla menemisen kokonaan, koska en yksinkertaisesti vain osannut ratsastaa sitä. Onneksi en luovuta helposti ja päätin silloin, että opettelen menemään sillä. Kuinka hieno fiilis nyt onkaan, kun olen huomattavasti edistynyt asian kanssa ja ratsastus on helpompaa!
Teimme molempina päivinä samaa tehtävää, josta tykkäsin tosi paljon. Siihen sisältyi väistöjä toisella pitkällä sivulla ja eteenpäin ratsastusta tai kiemurtelua toisella. Lyhyilta sivuilta käännyttiin keskihalkaisijalle, josta väistettiin vähän matkaa uralle päin ja tehtiin voltteja.

Varsinkin tiistaina Saporo oli tosi hyvä. Se oli mennyt edellisellä tunnilla kaverillani, joka oli oikeasti laittanut sen liikkumaan. Kun tehtävänä oli ratsastaa laukkaa eteenpäin, jouduin tosissani pidättelemään Saporon menohaluja. Sain taas ratsastuksen aikana keskittyä itseeni enemmän, kun Saporo liikkui puhtaasti omalla moottorillaan.
Väistöt sujuivat odotettua paremmin, mutta välillä takajalat eivät meinanneet pysyä mukana. Saporo myötäsi niskasta ja tuli pehmeäksi ratsastaa jokaisessa askellajissa ja etenkin raviosuuksiin olen aivan älyttömän tyytyväinen - ne kun eivät ole oikein koskaan onnistuneet niin, että Saporo olisi kulkenut pyöreänä. Myös ravilisäyksien aikana pyöreys säilyi hyvin, vaikka olin odottanut kamelijuoksua.
   
Jotta koko postaus ei olisi ihan pelkkää hehkutusta, voisin kritisoida hieman omaa ratsastustani. Olen huomannut, että kannukset jalassa rupean helposti kaivamaan kantapäällä. Tosin tapahtuu sitä välillä ilman kannuksiakin. Se on todella huono ja ruma tapa, josta haluaisin ehdottomasti heti eroon. Lisäksi käytän jalkaani turhankin aktiivisesti, jolloin hevonen ei enään reagoi siihen yhtä hyvin. Voisin jollakin tunnilla pyytää opettajaa huomauttamaan minua joka kerta, kun kaivan tai tökin liikaa jalalla.
Lisäykseksi vielä hieman sekavaan postaukseen, että koulukilpailut olisi tulossa parin viikon päähän. Ilmoittauduin niihin Saporolla - kenellä muullakaan. Tasoni mukaan valitsin kolmannen luokan, jossa ratsastetaan C-merkin kouluohjelma. Toivon mukaan pääsen siihen valitsemallani ratsulla. Lisäksi jos Sarnalle ei tule kilpailuihin kahta ratsastajaa enempää, menen silläkin.

♥:llä Annika

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

#98 Leikkitunti III

Saporo on palannut jo sairaslomalta ja sain mennä sillä torstaina. Koska melkein puolet tuntilaisista meni ilman satulaa, päätin minäkin mennä. Saporo meni edellisellä tunnilla, joten otin siltä vain satulan ja martingaalit pois ennen selkään nousua. Minun ei tarvinnut pahemmin käskeä sitä liikkumaan, koska edellinen ratsastaja oli tehnyt sen.

Tunnilla teimme vastalaukkakaarteita, väistöjä sekä käynnissä että ravissa ja paljon ympyröitä. Koskaan ennen Saporo ei ole ollut yhtä hyvä kuin tuolla tunnilla! Se kulki kaikissa askellajeissa rehellisesti peräänannossa, tosin ravissa vasta lopputunnista. Käynnissä ja laukassa olen saanut Saporon hyväksi ennenkin, mutta tällä kertaa löysin oikeat toimintanappulat myös ravissa. Kun hevonen kulki hyvin allani, pystyin keskittymään jälleen enemmän itseeni.

Lauantaina meillä oli vuorossa kauan odotettu leikkitunti numero 3. Mukana olivat:
Reetta & Elari
Noora & Sheila
Meeri & Anna
Tuuli & Alastra
sekä minä & Saporo
Tunnilla ratsastimme muutaman viestin, johon sisältyi pienen ristikon hyppääminen. En pysynyt kunnolla hypyissä mukana, mutta yritin ainakin. Suunnilleen puolet tunnista leikimme hevosenvaihtohippaa, jonka aikana pääsimme kaikki kokeilemaan toistemme ratsuja. Kivaa oli! Lopputunnista ratsastettiin Meerin kanssa tandemia Annalla, vaihdettiin hevoset takaisin alkuperäisiin ja temppuiltiin niiden selässä. Kävin muun muassa seisomassa Saporon selässä, laukkasin väärinpäin ja makasin sen selässä. Tunti loppui ihan liian aikaisin, sillä olisin halunnut kokeilla vielä paljon asioita. Ehkä ensi kerralla!
Kooste leikkitunnista

Tänään kävin ratsastamassa eräällä yksityistallilla lämminverisen hevosen Pertan. Olen käynyt kokeilemassa sitä kerran aikaisemmin, mutta en ole tainnut täällä blogissa mainita siitä. Olen siis nähnyt kyseisen tamman vain kerran ja ensimmäinen ongelma tallille tullessani ilmeni siinä, etten meinannut tunnistaa Perttaa laumasta. Pähkäilin hetken ja arvaten nappasin (onneksi oikean) hevosen mukaani.
Hoitamisen jälkeen talutin Pertan kentälle ja nousin selkään. Hetken tutustelin tammaan käynnissä tehden väistöjä ja paljon taivutuksia, joilla sain Pertan paremmin avuille. Ravia pyytäessäni mieleeni muistui kerta, kun kävin kokeilemassa tammaa. Se juoksi altani aivan kamelina. Nostin jalustimet kaulalle, jotta saisin istuntani kohdilleen ja pohkeet pysymään lähellä. Tämän jälkeen Pertta parani huomattavasti ja pystyi kantamaan itsensä myös ravissa.
Ravi alussa
Ravi lopussa
Laukkaa otin vain vähän, koska en tiedä miten olisin sitä työstänyt. Pertalla on nelitahtinen laukka ja ainakin minulla se rikkoi välillä raville, jos yritin ympyrää kummempaa tehtävää. Ratsastin suunnilleen 40 minuuttia ja kävelin vähän, sillä pimeä tuli nopeasti. Pertta oli tänään tosi hyvä verrattuna siihen, mitä se oli kokeilukerralla.
Talutin tamman talliin, hoidin pois ja vein ulos takaisin kavereiden luo. Tarkoituksena olisi käydä ratsastamassa Pertalla nyt ainakin kuukauden ajan, koska yksi sen vuokraajista on loukkaantunut niin ettei pysty ratsastamaan. Saa nähdä sitten mitä tuleman pitää!

♥:llä Annika